Последните 2-3 години наблюдаваме повишена дигитална култура и у децата, и у възрастните при използването на интернет. Дали обаче това е достатъчно младите да са подготвени относно проблемите, които могат да срещнат в онлайн пространството, трудно може да се каже. Това коментира за БТА Антоанета Василева, координатор на Центъра за безопасен интернет. За сигнали и консултации гражданите могат да се обръщат към линия: 124 123. Целта е да се окаже подкрепа не само на децата, но и на родителите при онлайн тормоз. 
Рисковете в интернет
С развитието на социалните мрежи и платформите рисковете се променят, отбелязва Василева. По думите ѝ все повече са консултациите за онлайн изнудване и тормоз. Популярни са случаите на имейли, в които се твърди, че устройството на дадено дете е хакнато и камерата е заснела как то е посещавало сайтове с порнографско съдържание, посочи също Василева. Тя обясни, че в имейлите има заплаха за разпространение на тази информация, ако не се изплати определена сума под формата на електронна валута (биткойни) или парични преводи. 
Като друг сериозен риск Василева открои секстинга – онлайн флирт чрез изпращане на еротични/голи снимки, видео или съобщения. Чрез него може да се стигне до по-сериозни последствия като сексторшън – форма на сексуално изнудване, посочи тя.
Децата в онлайн пространството са особено уязвими и по отношение на езика на омразата. От една страна като обект, а от друга – сами употребяват език на омразата, по думите на Василева, често защото възрастните дават такъв пример на подрастващи.
Онлайн предизвикателствата и екстремните селфита (най-често в платформата Тик-Ток) са други опасности в онлайн пространството, които могат да застрашат физически живота на младите. 
Ние помагаме с докладване на престъплението и със съвети как да постъпи детето и как да прекрати заплашителната комуникация, коментира Василев.
Доверие и родителски контрол 
Първото много важно нещо е децата да знаят, че каквото и да им се случи в онлайн или извън него, родителите са до тях и ще ги подкрепят, подчерта експертът. Това, което прави силно впечатление от сигналите на Консултативната линия, е, че децата не искат да споделят с родителите си проблема, защото се срамуват или се страхуват от тяхната реакция, заяви Василева. Тя обясни, че специалистите дават насоки как родителите да реагират в такива ситуации. И подчерта, че е важно да има превенция на рисковете. Затова е препоръчително инсталирането на приложение за родителски контрол на устройствата на децата до 10-годишна възраст. Това приложение ще ограничи достъпа до сайтове за пълнолетни, ще забрани тегленето на приложения, без предварително родителят да ги одобри, поясни Василева.
Тя подчерта, че единствено Фейсбук разпознава профилите на абонати под 18-годишна възраст и включва автоматично защитни филтри – ограничава вредното за деца съдържание, личната информация е скрита, профилът не може да бъде намерен в търсачката на самата платформа и не излиза в полето „Хора, които може би познавате“. „Тези настройки са изключително важни и позволяват на децата между 14 г. и 18 г. да са максимално защитени“, подчерта Василева. 
Приемане и обработване на сигналите
Горещата линия е онлайн платформа за подаване на сигнали за онлайн престъпления срещу деца, свързани с незаконно и вредно съдържание и/или поведение в интернет, изнудване, трафик и сексуална експлоатация на деца. Сигнали се подават и на сайта www.safenet.bg. Връзка със специалистите може да се осъществи и чрез имейла [email protected]
След получаване и обработване, сигналите се изпращат към дирекция „Киберпрестъпност“ към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Интерпол и Европол, каза Василева. Центърът също е  доверен партньор и с Фейсбук, Инстаграм, Тик-Ток, Ютуб и Гугъл, като по сигнал на екипа на Центъра за безопасен интернет може тези социални мрежи да свалят неподходящо и вредно за децата съдържание.
На телефонната консултативна линия 124 123 деца, родители и учители могат да помощ и съдействие при онлайн проблем с дете, както и получат съвети за сигурността на децата в мрежата. Консултативната линия е анонимна, подчерта Василев. При разговор на линията консултантът се стреми да уточни каква е ситуацията и с какво може да ви бъде полезен чрез задаване на уточняващи въпроси. Тъй като всяка неприятна или рискова ситуация поражда различни и понякога силни емоции, по време на разговора това може да бъде поставено на фокус, коментира експертът. По този начин консултантът цели да окаже подкрепа и да партнира в намирането на подходящ изход. 
Връзка с консултантите може да се осъществи по всяко време и чрез имейла [email protected]
Преди месец от Асоциация "Родители" съобщиха, че българската компания за киберсигурност CENTIO #Cybersecurity ще финансира работата на Центъра за безопасен интернет за известен период. Неправителствени организации призовават държавата да осигури ежегодното финансиране на центъра. За БТА преди дни изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов каза, че става въпрос за 200 000 лв. на година. Въпросът е отправен и към правителството.