Проучване, проведено от белгийската организация за движението ВАБ (VAB - Véhicule de l'Avant Blindé) разкри, че повече от 8 на всеки 10 млади белгийци са за пълна забрана на алкохол за шофьорите, предаде белгийската новинарска агенция Белга. Проучването на ВАБ обхваща 1634 души на възраст между 17 и 30 години, обяви днес организацията. 
57,5% от запитаните са отговорили, че са за нулева толерантност към алкохол за всеки водач, независимо от възрастта. Освен това 26,1% са съгласни да има пълна алкохолна забрана само за шофьори, които притежават свидетелство за управление на МПС от по-малко от три години. „Това прави 83,6% в полза на нулевата толерантност към алкохол зад волана“, казват от организацията. 
Същевременно 16,4% смятат, че не трябва да се въвежда политика на нулева толерантност към алкохола. „От нашето проучване се вижда, че все още почти 17% от младите хора не са съгласни на такава нулева толерантност. Това число все още е твърде голямо и трябва да бъде ясно, че се налага да продължим да работим по този въпрос“, обяви директорът на школа по кормуване към ВАБ Петер Ландшеере в съобщение до пресата. 
Проучването е направено в отговор на предложението на Европейската комисия от миналия месец за пълна алкохолна забрана за млади шофьори. Предложението е част от пакет от мерки за сигурност на пътя, отнасящ се за целия Европейски съюз. На новите шофьори не трябва да се позволява никакъв алкохол през първите две години, след получаване на свидетелство за управление, предвиждат част от мерките. 
Два от пет инцидента, завършили фатално в Европа, са с участието на шофьори под 30-годишна възраст, макар че те са само 8% от всички водачи на МПС.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга.)