Част от личния архив на Емил Чакъров вече е притежание на националната нототека, съобщават от Министерството на културата (МК).
Днес изпълнителният директор на националния дарителски фонд „13 века България“ Бисера Йосифова връчи на и.д. директор на Софийската филхармония Николай Вязигин дарение от личния архив на известния български диригент Емил Чакъров. Ценни партитури, грамофонни плочи, аудиокасети, музикални списания, програми и лични записки и бележки на изтъкнатия диригент вече са притежание на националната нототека, посочват от МК.
Световната кариера на Емил Чакъров започва с явяването на конкурса по дирижиране „Херберт фон Караян“ в Берлин, където става и най-младият лауреат. Впоследствие Караян го кани за асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин. 
Маестро Чакъров дирижира Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих, както и Чешкия филхармоничен оркестър. В продължение на много години дирижира Ленинградската филхармония, като осъществява с тях многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия.
През 1986 г. Емил Чакъров основава Новогодишния музикален фестивал в София, създава и фестивалния симфоничен оркестър специално за нуждите на Новогодишния фестивал.
Чакъров е добре познат като оперен диригент, изявява се на пулта на „Ковънт гардън“, Лондон („Евгений Онегин“), „Метрополитън“ в Ню Йорк („Севилският бръснар“), Maggio Musicale Fiorentino („Танхойзер“), миланската „Ла скала“, „Сан Карло“ в Неапол („Кармен“), „Ла Фениче“ във Венеция („Бохеми“) и Хюстън, САЩ („Борис Годунов“, „Аида“). Последните концерти на маестрото, който ни напусна на 43 години, са в НДК за новата 1990 г., припомнят от МК.
/ДД