Изложба събира над 60 произведения на художника Атанас Яранов (1940-1988) под покрива на галерия „Милениум“. Почти всички творби не са показвани досега, разказват организаторите.
Експозицията включва работи, които са рисувани с туш, сангин и молив, темперни и акварелни бои чрез авторски смесени техники.
„За Атанас Яранов е писано много. Той се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Носител е на множество престижни отличия и награди. С какво творчеството на Атанас Яранов ни мотивира да направим тази изложба? Грабна ни неговият голям професионализъм и яркият му неподражаем стил. А как постига дълбочината и силата на своето артистично послание? С яркия си разпознаваем стил и с това, че се доверява на категоричната линия, ясна форма и наситена багра. Наситена и контрастна живопис, която се вижда дори и в мало-форматните му работи и проекти“, коментира Анна Банова, арт мениджър на галерията и меценат на изложбата. 
Според Васил Банов, който е мениджър и управител на „Милениум“, произведенията в колекционерската експозиция са събирани дълго време и са много ценни, защото в ескизите и идейни проекти се вижда раждането на шедьовъра и проекта за монументалната стенопис. „Дори с минимални средства, големият художник успява да превърне леки на вид рисунки и скици в завършени картини“, допълва той.
Изложбата се открива на 21 март с участието на културолога проф. Любомир Стойков. „Експозиции от този тип допълват и обогатяват представите за съответния художник от една – на пръв поглед, всекидневна и банална гледна точка. Но когато това е емблематичният Атанас Яранов, няма място за тривиалности, дори да става дума за най-малки, спонтанни и правени „на крак“ рисунки. Ценна е всяка негова чертичка и линия, всяка негова набързо нарисувана фигура, силует, риба, стол и бутилка“, казва той.
Атанас Яранов е роден през 1940 г. в София. През 1965 г. завършва специалност „Декоративно-монументална живопис” в Националната художествена академия (НХА) при проф. Георги Богданов. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, кавалетната и монументална живопис.
Негови творби са участвали в колективни представителни изложби на българското изкуство в Англия, Франция, Италия, ФРГ, СССР, Румъния, Япония, САЩ, Чехословакия, Полша и др. Самостоятелни изложби авторът реализира в Пловдив, Варшава, Варна, Братислава, София, Западен Берлин.
Произведения на Атанас Яранов са притежание на Националната художествена галерия (НХГ), Софийската градска художествена галерия (СГХГ), на много музеи и галерии в цялата страна, а също така на галерии и частни колекционери в Швейцария, САЩ, Франция и др.
Атанас Яранов умира през 1988 г., като остава едно от емблематичните имена в българската пластична култура от 70-те и 80-те г. на ХХ в. В създадените от него маслени картини, пастели и стенописи винаги присъства идеята за монументалност и релефност на формите.  / ГН