Японският премиер Фумио Кишида ще обяви нов план за насърчаване на свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион – инициатива, начело с Япония, която се стреми да ограничи нарастващото влияние на Китай в региона, заяви високопоставен служител на правителството, цитиран от Киодо.
Планът за поддържане на основан на правила международен ред ще бъде представен по време на тридневното посещение на Кишида в Индия. Очаква се той да пристигне в страната в неделя. Япония ще се опита да прокара план, подкрепян от покойния министър-председател Шиндзо Абе. 
В опит да укрепи тази визия Кишида се стреми да засили сътрудничеството в областта на сигурността с близки демократични държави, в противовес на китайския комунистически режим, като същевременно изрази готовност да разшири официалната помощ за развитие на държави в региона, които в момента градят своите демокрации.
Кишида обмисля да изложи новия си план в понеделник, заяви говорителката на външното министерство Хикарико Оно. Тя добави, че и индийският му колега Нарендра Моди ще бъде осведомен лично по време на двустранен разговор.
Японският премиер ще направи изявление в момент, в който Япония се стреми да задълбочи отношенията си с Индия - ключова страна от "Глобалния юг" (термин, обхващащ развиващите се страни в райони като Азия, Африка и Латинска Америка). Индия също така е член на КУАД (Quad/ Quadrilateral Security Dialogue Четиристранен диалог по сигурността) – неофициален съюз между Япония, САЩ и Австралия за противостоене на военното и икономическото влияние на Китай в Индийско-тихоокеанския регион.
Предложението на Кишида ще включва предоставяне на невоенно оборудване и инфраструктурна подкрепа за държавите в Азиатско-тихоокеанския регион, изправени пред заплахи от струпването на пекински войски по бреговете на Южнокитайско море, допълни Оно.