Сирийски гражданин със статут на временно пребиваващ в България чужденец, превозвал седем чужди граждани, преминали без разрешение през държавната ни граница, е задържан край Шумен, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. 
Х. Д. на 27 години е привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, а именно, затова че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомага чужденец да преминава в страната в нарушение на закона, като за целта е използвал моторно превозно средство. Предстои на младия мъж да бъдат повдигнати още две обвинения – за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително и за управление на моторно превозно средство след употреба на забранени субстанции. При извършената проверка в него е намерено малко количество синтетична дрога, а тестът за употреба на наркотици е бил положителен. 
Районната прокуратура в Шумен ще внесе искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо сирийския гражданин. Срещу останалите седем чужди граждани има образувани бързи производства по чл. 279, ал. 1 от Наказателния кодекс. 
Според информацията, предоставена от задържаните мъже, всички те идват от Сирия и са преминали нелегално границата между Турция и България на неустановено към момента място. Чужденците са пълнолетни, на възраст между 18 и 30 години. Те са привлечени към наказателна отговорност за извършеното от тях престъпление и са задържани за срок до 72 часа. Очаква се в срока за предварителното им задържане работата по бързите производства да приключи.
Разследването и работата по образуваното досъдебно производство и по бързите производства продължава под ръководството на прокурор от Районната прокуратура в Шумен. 
Както БТА съобщи по-рано, в Шуменска област се провежда 24-часова специализирана полицейска операция.