Германската икономика ще отбележи спад с 0,1 на сто през 2023 г., след което ще нарасне с 1,7 на сто през 2024 г,. според прогнозите на института "Ифо", обявени днес.
Секторите, свързани с производство на потребителски стоки ще продължат да страдат от високата инфлация и ще се свиват през настоящата година, докато промишленото производство ще расте и ще компенсира донякъде този спад, посочват от института.
"След спад от 0,2 на сто през първото тримесечие на годината, икономиката ще започне постепенно да се възстановява, а очакваното повишаване на заплатите през второто полугодие ще допринесе за развитието на вътрешната икономика", посочва икономистът от "Ифо" Тимо Волмершхаузер.
За това ще допринесе и постепенното намаляване на инфлацията, която според "Ифо" е преминала пика си. През настоящата година тя ще бъде средно 6,2 на сто, а през 2024 г. ще се върне близо да нормалното си ниво и се очаква да бъде около 2,2 на сто, смятат от института. Това ще стане благодарение на спада на цените на енергията и следствие на решаването на проблемите по веригите на доставки.