След рекордна печалба от 18,6 милиарда евро през миналата година производителят на автомобили Бе Ем Ве (BMW) обещава на акционерите си възвръщаемост на продажбите между 8 и 10 процента през тази година. Това съответства на лекото повишаване на целевия марж, след предходните години, когато концернът успяваше да постигне само едноцифрена възвращаемост при основния си бизнес. Това съобщава германският вестник "Ханделсблат" в електронното си издание.  
Две са причините, които дават повод за оптимизъм на експертите от капиталовия пазар за развитието на Бе Ем Ве. Първата е, че компанията е единственият чуждестранен производител на автомобили до момента, който е придобил мажоритарен дял в съвместното си производствено предприятие в Китай. От изданието припомнят, че преди повече от година компанията е увеличила дела си в съвместното дружество с "Брилиънс" (Brilliance) от 50 на 75 процента. Това е довело до увеличаване на оборота и печалбата, но и на нарастване на разходите на компанията.  И тази година концернът прогнозира тежест от 1,4 млрд. евро вследствие на консолидацията. 
Втората причина, която се изтъква като оптимистична, е очакваното значително увеличаване на продажбите на електромобили. През предходната година "баварците" успяха да доставят 215 000 електрически превозни средства, което е два пъти повече от 2021 г. Това обаче съответства на по-малко от една десета от общия обем на продажбите на компанията. Тази година се очаква делът на изцяло електрическите превозни средства да нарасне до 15 процента.
Стремеж на Бе Ем Ве e до 2024 г. един на всеки пет нови автомобила да бъде напълно електрически, до 2025 г. - всеки четвърти, а до 2026 г. - всеки трети.