Над 1200 участници се очаква да дефилират на деветото издание на Общинския маскараден празник "Магията на Сурва" в Земен. Това съобщи за БТА Стоян Стоянов, секретар на общинската администрация. Той коментира, че събитието се организира за пръв път след 2019 г., но сега се радва на още по-голям интерес. Доказателство за това е рекордният брой участници, увеличил се с над 100 души след последното провеждане на проявата.
Общо двадесет групи от областите Перник, Благоевград и София са подали заявка за участие в събитието, което ще се състои на 25 март пред Младежкия дом в Земен. Сред тях са сурвакарите от селата Пещера, Дивля, Горна Врабча, Еловдол, Беренде, Калище, Стефаново, Сопица, Долни Раковец, Гигинци, Банище, Ковачевци, Извор, Ноевци и Габров дол. С две сурвакарски групи ще се представи и град Земен, едната от които е към местното Народно читалище "Светлина 1924 г.". Сред маскираните ще бъдат видяни още гостуващите формации на Трети квартал в Благоевград и тази на с. Равно поле, община Елин Пелин. Във фестивала ще участва за първи път и новосформираната наскоро детска сурвакарска група "Преличотине" от гр. Трън, коментира Стоянов. 
Общинският празник в Земен ще започне в 13:00 ч. с приветствия от страна на официални лица и гости. Половин час по-късно ще бъде даден старт и на сурвакарските дефилета, които се очаква да продължат до 18:30 ч. След тях предстои награждаване на участниците и заря.Всяка група, явила се на фестивала, ще получи парична награда в размер на 300 лв., плакет и грамота, осигурени от общинската администрация.Времето за представяне на маскираните е регламентирано в рамките на петнадесет минути. 
Финалът на Общинския маскараден празник в Земен ще продължи с концерт на народната певица Ива Давидова.