ЕС прие санкции срещу 21 високопоставени руски и украински представители, смятани за отговорни за анексирането на Крим от Русия, съобщи литовският външен министър.

Външните министри на държавите членки на ЕС "взеха решение за санкции, ограничаване на издаването на визи и замразяване на авоари, срещу 21 високопоставени украински и руски представители", заяви Линас Линкевичус в Туитър.

Дипломатически източници уточниха, че санкциите са насочени срещу 13 руски и осем украински високопоставени представители. Линсевичус съобщи, че ЕС ще наложи допълнителни санкции в идните дни.

"Опитваме да изпратим възможно най-силното послание към Русия", за да "разбере колко сериозно е положението" ден след т. нар. референдум в Крим, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС.

Санкциите са безпрецедентни в историята на отношенията между Русия и ЕС след разпадането на СССР. Те са свързани с прилагането на втория етап от "постепенния отговор", за който се договориха европейските държавни и правителствени ръководители на извънредната си среща за Украйна на 6 март. Първият ограничен списък не би трябвало да включва членове на руското правителство, уточниха дипломатически източници.