Ако трите ЕРП-та не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на процедура за отнемане на лицензите, държавата може да стане собственик на трите ЕРП.

Това обяви икономическият министър Драгомир Стойнев. Утре изтича последният срок, до който дружествата трябва да изплатят дължимите си суми към НЕК, а общо те възлизат на 320 милиона лева.

Стойнев е категоричен, че EVN не са изплатили задължението си към Националната електрическа компания, в размер на 67 милиона лева. Проблемът не е в НЕК. Компанията ще издържи и без тези 320 милиона лева, които енергодружествата дължат. Проблемът е, че има дружества, които не са коректни. Тук става въпрос за енергийната сигурност на страната и правителството няма да позволи някой да я саботира, каза още Стойнев, цитиран от БНР.

Драгомир Стойнев се срещна с ръководството на Шнайдер Електрик. След срещата стана ясно, че компанията може да бъде включена в реализацията на проектите "Южен поток" и 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Икономическият министър подчерта, че правителството ще подпомага коректните чужди инвеститори. Той припомни, че е създаден Инвестиционен фонд. В него са отпуснати 20 милиона лева. Средствата ще бъдат отделяни за проекти за иновации.