В Черноморският флот на Русия започва възстановяване и интензивно обновяване „с оглед на стратегическите задачи в зоната му на отговорност”, обяви източник от Генералния щаб на ВМФ на Русия, цитиран от Интерфакс. „Съществуващият план за развитие на силите на Черноморския флот неочаквано остаря, защото е изготвен на база реалностите на вчерашния ден”, отбелязва източникът. По думите му, новите обстоятелства изискват незабавно внасяне на корекции, което ще бъде направено в най-скоро време.
До 2016 г. Черноморскиият флот на Русия ще получи 6 нови надводн кораба и още толкова подводници. За това стана известно два дни преди реферндума в Крим на тържествена церемония в Калининград, посветена на пускането на вода на стражевия фрегат "Адмирал Григорович".

Въоръжението на този тип бойни кораби, в които е използвана технологията "стелт", правеща ги невидима за радарите на противника, включва ракетни и артилерийски установки, торпедни апарити и съвременни системи за управление на огъня. Стражевият фрегат с един ракет пуск може да потопи няколко надводни и подводни цели. На борда му има площадка и хангар за вертолети, казва главният конструктор на проекта Александър Пиоровски, но без да разкрива повече подробности. 

"Това е първия от шестте такива кораба, които са предназначени за обновяването на Черноморския флот и той дойстойно ще ни представя в просторите на моретата и океаните", заяви на церемонията заместникът на главнокомандващия на ВМФ на Русия по въоръжението Виктор Бурсук.

В Черноморския флот още тази есен ще постъпят и два противодиверсиони катера проект 21980 "Грачьонок". Те има дължина 31 метра и широчина 7,4 метра с водоизместимост 139 тона. Способни са да развиваст скорост до 23 възела и имат обсег на действие 200 мили. Въоръжени са с 14,5-мм картечници МТПУ, противодиверсиони гранатомети ДП-64 и ДП-65А и четири зенитни комплекса "Игла".

Понастоящем в състава на Черноморския флот има над 200 бойни и спомагателни кораби, подводници, катери и най различни морски съдове за управление и разузнаване.

Пълният списък може да видите тук: http://flot.sevastopol.info/ship/today/today.htm