Украинските войници в Крим ще имат право да застанат на страната на новата сепаратистка държава или да напуснат полуострова, съобщи председателят на кримския парламент Володимир Константинов след съобщенията, че те ще бъдат разформировани.

"Служителите на украинските въоръжени сили ще получат алтернатива – да служат в Крим и да положат клетва за вярност към републиката или да продължат извън границите на Крим, в украинската армия", каза той. Украинският министър на отбраната Игор Тенюх, който говори в Киев, заяви от своя страна, че украинските войски в Крим "ще останат там".

Константинов беше цитиран по-рано днес от руските медии да казва, че всички украински бойни части в Крим ще бъдат "разформировани" в рамките на национализирането на украинско държавно имущество. "Бойните части ще бъдат разформировани. Тези, които искат да живеят тук, няма проблем. Тези, които искат да положат клетва за вярност, ще я обсъдим", каза Константинов след заседание на парламента, на което беше обявена независимостта на Крим и беше одобрено искането за присъединяване към Русия.