Според правителството на американския президент Джо Байдън Китай обмисля да достави оръжия на руските сили в Украйна, пише в редакционен материал в. "Вашингтон пост". Този ход, ако бъде одобрен от китайския лидер Си Цзинпин, би бил огромна грешка не само от гледна точка на международната сигурност и благоденствие, но и от гледна точка на интересите на Пекин, изтъква американското издание.    
Светът вече бе застигнат от неблагоприятните последици на разрушителната война на Путин. Досега Китай мъдро спазваше дистанция, като само говореше за партньорството с Русия, а на практика се съобразяваше до голям степен със западните санкции. Въпреки молбите на Кремъл за оръжия Китай засега доставя на Русия само защитни елементи, като например каски и бронежилетки. В същото време Пекин се възползва от международната изолираност на Москва, за да купува евтино руски газ и за да увеличи търговията с Москва.
Си не осъди нахлуването на руските сили в Украйна, но въпреки това изигра важна роля, като предупреди Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна. Ако Пекин изостави политиката си на проруска неутралност, това ще доведе до по-голяма конфронтация със Съединените щати и ще постави Китай в положение не само на съперник на САЩ, но и на заплашителен противник в най-големия конфликт в Европа след Втората световна война, отбелязва "Вашингтон пост".
Каквото и да си мисли Пекин, че може да постигне, като достави оръжия на Москва, ясно е, че новите оръжия и боеприпаси ще дадат възможност на Русия да пролива още кръв, да унищожава още инфраструктура, да срива още градове и да отнема живота на още хора в Украйна. Това би поставило Китай в ролята на международен злодей. Освен това по този начин ще бъде дискредитирана отколешните твърдения на Пекин, че държавните граници не бива да се нарушават, и би уронило престижа му в Южното полукълбо. Подобен ход би провокирал недоволството на Индия, Бразилия и на други развиващи се страни, които се опитват да останат неутрални.   
Това би била само една от неблагоприятните последици за Пекин, ако реши да въоръжава руските сили в Украйна. Подобно решение би се отразило на търговските отношения на Китай с много страни по света и вероятно би довело до вълна от западни санкции, които биха изострили съществуващите икономически проблеми в Китай, изтъква "Вашингтон пост". Правителството на Байдън и европейските му съюзници вече предупредиха, че би имало такъв отговор. 
Дългосрочните интереси на Китай са много по-зависими от отношенията със Запада, отколкото от тези с Русия. Търговията на Пекин със САЩ и Европа би била изложена на риск от санкции, ако Китай налее масло в огъня на конфликта в Украйна.   
Защо тогава Си Цзинпин би поел риска да въоръжава Русия, пита "Вашингтон пост" и се опитва да даде отговори на този въпрос.  
Едно възможно обяснение, пише американското издание, е, че китайските лидери са решили да направят стратегически отказ от глобализацията и от ангажираността със Запада. 
Друго възможно обяснение е, че има вероятност Китай да смята удължаването на конфликта за полезно, тъй като по този начин САЩ и Европа отклоняват вниманието и ресурсите си.