Само 34 процента от онлайн търговците на Балканите имат собствен уебсайт, през който да продават стоките си. 22 процента все още не продават онлайн, но планират да започнат, а 21 процента не планират да продават онлайн.
Това показва проучване за електронната търговия, за предизвикателствата и очакванията на собственици на електронни магазини от региона, предоставено на БТА от eCommerce Academy, организатори на Балканския форум за електронна търговия (Balkan eCommerce Summit). Форумът ще се проведе на 4 и 5 април в "София Тех парк" и ще събере водещи представители на онлайн бизнеса от Балканите. На него ще бъдат представени последните тенденции и иновации в областта на електронната търговия, а основната цел е насърчаване развитието на електронната търговия в Балканския регион и създаване на възможности за растеж и разширяване на бизнеса на онлайн търговците.
Над 850 компании от региона участват в проучването, направено миналата година от MediaPost HitMail и eCommerce Academy.
Данните показват още, че 10 процента от анкетираните разчитат за своя бизнес изцяло на търговски платформи като eMag, Amazon, Skroutz, eBay, а 13 процента продават едновременно през  техен собствен уебсайт и през търговски платформи.
Оказва се, че голяма част от участниците в проучването все още изпускат доста възможности за своя е-комерс бизнес, коментира в интервю за БТА Никола Илчев от eCommerce Academy. Освен, че компаниите не могат да уцелят точния продукт, който да продават, все още личи липса на време, експертиза и знания за повече продажби. Изненадващо е, че половината фирми нямат свои собствени магазини, продават през маркетплейс или по други начини. Но добрата новина е, че сред участниците в анкетата все повече и по-сериозно обмислят да създадат свои през 2023 г. и това ще отвори нови възможности през доставчиците на точно такива услуги - създаване на онлайн магазини и уебсайтове, каза Илчев.
Изследването показва, че пред търговците, които са решили да продават в съседните държави, се открояват и редица други предизвикателства като превод и локализация на сайта им, данъчни и правни аспекти на бизнеса им, обслужване на клиенти по държави, доставки и маркетинг казуси, отбеляза Илчев. 
Balkan eCommerce Summit цели да бъде платформа за споделяне на знания, обмен на опит, идеи и най-добри практики, които да подпомогнат онлайн бизнеса точно в тези сфери, където балканските търговци имат нужда от подкрепа, каза Никола Илчев. 
Сред основните причини да не развиват онлайн продажби анкетираните посочват липсата на опит и ограничения в бюджета, установява още проучването. Трансграничните онлайн продажби са в плановете на почти 30 процента от участвалите в допитването. Само 16 процента към момента продават в други страни. По-голямата част или 54 процента не правят продажби в други страни, нито планират да правят в краткосрочен план, показват данните.
Трансграничната търговия е тема, която става все по-актуална през последните 5-6 години, но за нас това не е ново предизвикателство. Още през 2016 г. създадохме конференциите "Продавай успешно в Румъния" и "Продавай успешно в Румъния и Гърция", които помогнаха на много български онлайн бизнеси да стъпят на тези пазари, посочи Илчев. С появата на много чуждестранни електронни търговци на българския пазар стана ясно, че е необходимо да организираме форум, който да свърже на едно място информация, специалисти, доставчици на услуги и търговци и да им помогне да продават по-ефективно на всички балкански пазари, каза той за предстоящия форум. Илчев изтъкна, че целта е на 4 и 5 април София да бъде столицата на електронната търговия на Балканите, като се осигури възможност за участниците в конференцията да открият най-добрите решения за своята успешна онлайн дейност в съседните балкански страни.
Никола Илчев посочи, че Balkan eCommerce Summit ще се фокусира върху три основни теми – за новите тенденции в сферата като Live Shopping, световни маркетплейс платформи като eBay, за маркетинговите стратегии при трансгранична търговия, инструменти за подобряване на продажбите, трансгранични логистични решения, както и за ключовите тенденции за всеки един пазар от Балканите. На форума ще присъстват основни представители на браншови организации или пазарни лидери, които ще споделят най-актуалната информация от света на онлайн търговията, отбеляза Илчев. Предвижда се да има и мащабна експо зона с над 30 изложители, където ще бъдат представени фирми, специализирани в логистиката, платежните инструменти, софтуерите за комуникация и оптимизация на продажбите, дигиталните агенции, платформите за създаване на магазини, маркетплейс платформите.
Сред лекторите на форума са представители на eBay, Httpool (официален партньор по продажбите на Facebook/Meta на Балканите), Mediapost HitMail, euShipments, Хърватската и Македонската асоциация на онлайн търговците, международни маркетинг експерти от CEE Digital Alliance. 
Сред партньорите на форума са Българската стартъп асоциация (BESCO), Българската стопанска камара, Българо-Румънската Търговско-промишлена палата, Съюзът за стопанска инициатива, Асоциациите за електронна търговия на Северна Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина.