"Навални", с участието на българския журналист Христо Грозев, спечели награда "Оскар" в  категорията за най-добър документален филм на церемонията в Лос Анджелис, съобщиха АФП и ДПА. Режисьорът Даниел Роър описва политическия възход на Алексей Навални, опита за убийство, от който той едва оцелява, и последвалото му лишаване от свобода.
"И има някой, който не може да е с нас тази вечер: Алексей Навални, лидерът на руската опозиция, остава задържан в изолатор заради това, което нарича - искам да се уверя, че цитирам думите му правилно - несправедливата агресивна война на Владимир Путин в Украйна", каза Роър при получаването на статуетката. Той посвети наградата си на политическите затворници по света.
През август 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитично вещество "Новичок". Документалният филм е заснет, докато той се възстановява в Берлин. Навални подозира, че Кремъл е отговорен за отравянето, което едва не го убива, и той, българският журналист Христо Грозев и руската активистка Мария Певчих се заемат да го докажат чрез поредица от разследвания, показани във филма.
Алексей Навални е арестуван при завръщането си в Русия след тежкото отравяне. През март миналата година той беше осъден на девет години затвор по обвинения в измама, които според него са фалшиви.
"Съпругът ми е в затвора само защото е казал истината. Съпругът ми е в затвора само защото защитава демокрацията", заяви съпругата на дисидента Юлия, която присъства на церемонията заедно с двете им деца и се качи на сцената. 
"Навални" е продуциран от Ейч Би О Макс и Си Ен Ен Филмс. Премиерата на филма беше на филмовия фестивал Сънданс през януари 2022 г. Той спечели наградата за най-добър документален филм на наградите БАФТА миналия месец.
Останалите номинирани в категорията за най-добър документален филм бяха "Всичко, което диша", "Цялата красота и кръвопролитие", "Огнена любов", "Къща от трески".