Джейми Лий Къртис спечели "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в нестандартния и на моменти озадачаващ абсурдитски филм "Всичко навсякъде наведнъж", очаровал Холивуд, съобщават световните осведомителни агенции.
Във филма на режисьорското дуо Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт 64-годишната Къртис се превъплъщава в образа на начумерена данъчна одиторка, с която се сблъсква героинята на Мишел Йео - американска гражданка от китайски произход и собственичка на пералня. 
Това е първи "Оскар" от първа номинация за Джейми Къртис за 45-годишната й кариера в Холивуд, стартирала с филма на ужасите "Хелоуин". 
Две седмици по-рано Къртис спечели наградата за най-добра актриса в поддържаща роля на Гилдията на филмовите актьори. Тя каза в благодарствената си реч, че когато е получила покана за "странен" филм и е чула, че ще си партнира с Мишел Йео като изпълнителка на главната роля, е приела.
"Знам, че изглежда така, сякаш стоя тук сама, но не е така. Аз съм стотици хора", сподели Къртис, приемайки отличието си. Актрисата благодари на всички, които са работили над филма.
Джейми Лий Къртис е дъщеря на известните холивудски актьори Джанет Лий и Тони Къртис, но в Холивуд е известна с липсата на претенции.
"Майка ми и баща ми са били номинирани за "Оскар" в различни категории. Аз току-що спечелих "Оскар", каза още Къртис със сълзи в очите, отправяйки благодарност към всички хора, подкрепили филмите, които е правила през годините. "Току-що спечелихме "Оскар" заедно", каза тя.
Освен в оригиналния филм "Хелоуин" (1978) и седемте му продължения, Джейми Лий Къртис е известна с ролите си в продукции като "Смяна на местата", "Риба, наречена Уанда", "Истински лъжи", "Шантав петък". 
Къртис надделя за отличието "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля над смятана за фаворитка през по-голямата част от наградния сезон Анджела Басет за "Черната пантера: Уаканда завинаги", Хонг Чау за "Китът", Кери Кондън за "Баншите от Инишерин" и Стефани Хсу за "Всичко навсякъде наведнъж".
Наградите "Оскар" бяха раздадени за 95-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл.