Повече от 100 души са арестувани в Иран във връзка с предизвикалите възмущение в страната мистериозни случаи на отравяне на ученички в девически училища, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.
„Повече от 100 души, заподозрени като отговорни за инцидентите в училищата, са идентифицирани, арестувани и разпитани“, се казва в изявление на вътрешното министерство, цитирано от агенция ИРНА.
Министерството на вътрешните работи не даде подробности за въпросните лица, които са били арестувани в няколко провинции, включително Техеран и Кум на север, Източен и Западен Азербайджан на северозапад, а също Кюрдистан и Хамадан на запад.
В изявлението на министерството обаче се казва, че някои от арестуваните са имали враждебни мотиви с цел "да се създаде атмосфера на страх сред учениците и да се затворят училища".
В изявлението се споменават "възможни връзки с терористични организации" и се посочват "Муджахидините на народа", движение, което действа в изгнание. Негови членове намериха подслон в Албания.
В отговор на тези твърдения Шахин Гобади, говорител на движението в Париж, осъди "нелепия спектакъл за прикриване на ролята на институциите под командването на Хаменей в това голямо престъпление", като призова Техеран да приеме международно разследване.
„Престъплението с отравянето на хиляди ученички ... не е дело на някой друг, а на клерикалния режим и неговия апарат за сигурност и репресии“, каза той.
В изявлението си иранското министерство на вътрешните работи изразява задоволство, че от средата на миналата седмица инцидентите са намалели значително и няма нови случаи на болни ученици.
От началото на случаите, в края на ноември миналата година, много училища, повечето от които за момичета, бяха засегнати от внезапни отравяния с газ или токсични вещества, причинили прилошаване и припадъци, понякога водещи до хоспитализация на ученици.
Властите са регистрирали общо над 5000 засегнати ученици в около 230 училища, в 25 от общо 31 провинции на Иран.