Руските сили са загубили над 1100 души в боевете за Бахмут от понеделник, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.
"За по-малко от една седмица, считано от 6 март, ние успяхме да убием повече от 1100 вражески войници само в бахмутското направление, необратими загуби за Русия, точно там, близо да Бахмут", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. Той добави, че Русия е понесла и 1500 души "санитарни загуби", т. е. бойци, които са пострадали толкова тежко, че няма да могат да участват в по-нататъшни военни действия.
Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тези данни по независим път.
Град Бахмут в Донецка област, Източна Украйна, става сцена на най-ожесточените сражения от началото на войната преди повече от една година. Всяка от двете страни в конфликта твърди, че другата е загубила там хиляди бойци.
Сведенията за хода на военните действия в района на Бахмут са противоречиви. Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, предположи днес, че руската офанзива за превземане на украинския град буксува.
Командващ украинско военно подразделение заяви днес, че до пълното обкръжаване на Бахмут от руските сили остават не повече от четири километра. По улиците на града вече се водят сражения, каза Денис Ярославски в ефира на украинската телевизия "Еспресо ТВ".
Вчера основателят на руската частна военна компания "Вагнер", която играе ключова роля в руската офанзива, Евгений Пригожин заяви, че неговите бойци вече са само на 1,2 километра от административния център на Бахмут.