Италия винаги се притичва на помощ на мигранти, чийто живот е в опасност в морето, каза днес министърът на външните работи Антонио Таяни, след като "Алармен телефон", доброволчески проект на неправителствени организации, обвини страната, че умишлено е забавила спасяването на хора от гумена лодка, която се е носила край бреговете на Либия. Има опасения, че много от 47-те мигранти на борда са се удавили при преобръщането на техния плавателен съд, предаде АНСА.
"Никога не бива да използваме това, което се случва, (за користни цели)", заяви италианският вицепремиер и външен министър пред журналисти по време на посещение в Израел. "Убеден съм, познавайки (нашата) брегова охрана, военноморски сили и финансова полиция, че тези морски хора никога не оставят човек, без да му се притекат на помощ", подчерта той.
"Винаги е необходимо да правим реален анализ на това, което се случва, и никога да не го използваме (за користни цели), защото става въпрос за живота на хора", призова Таяни.
"Всички ние сме ангажирани да предотвратяваме такива трагедии в Средиземно море", каза в заключение италианският вицепремиер и външен министър.
(Тази новина се разпространява по договор между БТА и АНСА)