Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое днес отговорност за вчерашната бомбена атака на медийно събитие в Афганистан, предаде ДПА.
В изявление ИД каза, че взривът в шиитски културен център в северната афганистанска провинция Балх е бил предизвикан от детонирането на чанта с експлозиви.
Най-малко трима души бяха убити, а 30 - ранени, при нападението в град Мазари Шариф. Сред пострадалите са 16 журналисти.
Атаката бе извършена на церемония по награждаване на журналисти.
ИД пое отговорност и за убийството в четвъртък на назначения от талибаните губернатор на Балх. Мохамад Дауд Музамил и още двама души загинаха при самоубийствен атентат също в Мазари Шариф, административния център на провинцията.
Това е един от най-високопоставените представители на афганистанските власти, убити, след като талибаните отново установиха контрол над страната през август 2021 г.
ИД се превърна в основен съперник на движението след връщането му на власт в Афганистан. Джихадистката групировка пое отговорност за поредица смъртоносни атаки в страната през последните месеци - както срещу цивилни цели, така и срещу талибанските сили за сигурност, отбелязва Ройтерс.
ДПА посочва, че малцинствата в преобладаващо сунитски Афганистан и чуждестранни дипломати също са сред основните мишени на ИД.