С бюджет от 70 хиляди лева започва приемът на документи по програмата за подкрепа на ин витро процедури в община Велико Търново. До 10 април се приемат документи от семействата, които смятат да кандидатстват за подкрепа за асистирана репродукция. 
Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова помощ в размер до 2000 лева, съобщиха от общината. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин Витро” е трайно увеличен. За изминалите 11 години са подкрепени и подпомогнати финансово над 200 семейства и двойки с репродуктивни проблеми, някои от тях повече от един път. Първото бебе по програмата се ражда през 2012-а година. В началото на март, тази година, проплака 71-то дете, чиито родители са подпомогнати по програмата. Общо 12 са двойките близнаци, показва статистиката, която се води към фонда.
Общинската инициатива има партньори от гражданския сектор. В навечерието на осми март бяха събрани над 2100 лв. по време на кампанията „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“, организирана от Ротаракт клуб - Велико Търново, Фондация “Искам бебе” и Община Велико Търново. 
Събраната сума ще бъде дарена на фондация “Искам бебе”. Предстои да се проведе следващ етап от кампанията - избор на двойка с репродуктивни проблеми. Това ще стане чрез теглене на жребий в присъствието на нотариус, уточниха от неправителствената организация.