Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан каза днес пред държавната телевизия, че Иран и САЩ са постигнали сделка за размяна на затворници, но Белият дом отрече тази информация като я нарече "фалшива", предаде Ройтерс.
"Що се отнася до въпроса за размяна на затворници между Иран и САЩ, постигнахме споразумение през последните дни, и ако всичко мине добре от страна на САЩ, смятам, че ще станем свидетели на размяна на затворници в близко време", каза по-рано днес Абдолахиан.
"От наша страна всичко е готово, докато САЩ в момента работят по окончателната техническа координация", добави министърът.
Служител на Белия дом отрече достоверността на изявлението на Абдолахиан за сделката за размяна на затворници и добави, че САЩ са ангажирани с освобождаването на американците, държани в ирански затвори.
"Твърденията на ирански представители, че сме постигнали сделка за освобождаването на американски граждани, неправомерно задържани в Иран не отговарят на истината", каза говорителна Съвета за национална сигурност към Белия дом.
Един от няколкото американци, държани в затвор в Иран, е Сиамак Намази, бизнесмен с двойно американско и иранско гражданство, който бе осъден през 2016 г. на 10 години затвор за шпионаж и сътрудничество с американското правителство.
Друг затворник, Емад Шарги, американски бизнесмен с ирански произход беше арестуван през 2018 г., докато работеше за инвестиционна компания, и също попадна в затвора в Иран. Още един американски затворник в Иран е природозащитникът Морад Тахбаз, който има и британско гражданство.
Ирански източници казаха за Ройтерс, че две държави от Близкия изток са посредничели за серия от непреки преговори между Техеран и Вашингтон по въпроса за освобождаване на затворниците.
От години Иран се стреми да постигне освобождаването на повече от дузина иранци, намиращи се в американски затвори, включително седем души с двойно иранско и американско гражданство, двама иранци с разрешение за постоянно пребиваване в САЩ и четирима ирански граждани, които нямат статут на законно пребиваващи в страната, посочва Ройтерс.
Ислямската република, която държи в затвора десетки иранци с двойно гражданство и чужденци, е обвинявана от правозащитници, че ги арестува, за да издейства отстъпки от други държави - нещо, което Иран отрича, отбелязва Ройтерс.