Миналата година е била истинско бедствие за реколтата от планински памук в щата Тексас, сочат потресаващи данни на земеделското министерство. В този американски щат в големи количества се отглеждат тези груби влакна, след което се продават в целия свят под формата на тампони, памучни пелени, марли и други продукти.
Тексаските фермери обаче вече са изоставили 74 на сто от засадените площи, или почти два милиона и половина хектара, заради жегата, пресушила до дъно почвите. Това е ярко свидетелство за разразилата се "мегасуша", която се влошава допълнително от климатичните промени, пише в. "Ню Йорк таймс".
Този срив в производството е повишил цената на тампоните в САЩ през миналата година с 13 на сто, на памучните пелени с 21 на сто, памучните топки са поскъпнали с 9 на сто, а марлята - с 8 на сто. Всичко това е доста над общото равнище на инфлацията в страната през 2022 г. - 6,5 на сто, според данните на компаниите за пазарни проучвания "Нилсен" (Nielsen) и "Ен Пи Ди груп" (NPD Group). 
Това е поредният пример как климатичните промени влияят върху разходите за живот по начин, който потребителите може би не могат да осъзнаят.
Западен Тексас е основният източник на планински памук в САЩ, които от своята страна са третият по големина производител в света (след Индия и Китай) и най-големият износител на влакна. 
Всичко това означава, че кризата с памука в Западен Тексас ще излезе скоро и извън пределите на САЩ, твърдят икономисти.
"Климатичните промени са скритият двигател на инфлацията", твърди пред "Ню Йорк таймс" Никол Корбет, вицепрезидент на "Нилсен".
В Пакистан, който е шестият най-голям производител на планински памук в света, сериозни наводнения, причинени от климатичните промени, са унищожили половината от реколтата от памук в тази страна. 
Според експертите влиянието на промените на климата върху производството на памук се разпростира в цял свят и последствията ще се усещат десетилетия напред. 
До 2040 г. половината от регионите по света, в които се отглежда памук, ще се сблъскат с "висок или много висок" риск заради суша, наводнения и пожари, според неправителствената организация "Форум за бъдещето".
Тексаският планински памук предлага поглед в бъдещето. Учените прогнозират, че жегата и сушата, ще продължат да намаляват добива в американския Югозапад, което ще повиши допълнително цените на основни стоки. Според проучване от 2022 г. жегата и сушата, изострени от климатичните промени, вече са понижили производството на планински памук в щата Аризона и бъдещата реколта може да спадне с 40 на сто между 2036 г. и 2065 г.
Бари Евънс, който е четвърто поколение производители на планински памук в Тексас, не се нуждае от научен доклад, за да осъзнае случващото се. Миналата пролет той е засял 2400 акра памук (971 хектара), а е прибрал реколтата от едва 500 акра (202 хектара).
По-голямата част от отглеждания в САЩ памук е планински и добивът му е концентриран в щата Тексас. Това е необичаен факт за основна култура. При други култури като царевицата, пшеницата и соята, които са разпространени в различни географски райони, екстремните климатични събития, засягащи определен район, могат да пощадят останалата реколта, твърди Ланс Хониг, икономист в земеделското министерство.
Според производителите на памук Вашингтон може да съдейства, като увеличи субсидиите в рамките на законопроекта за земеделието, който Конгресът обновява тази година.
Данъкоплатците са осигурявали на фермерите, произвеждащи памук в Тексас, средно 1 милиард долара годишно през последните пет години под формата на субсидии за застраховка на реколтата, според икономиста в областта на земеделието от Калифорнийския университет Дейвис Даниел Съмнър.
Някои икономисти обаче са на мнение, че подкрепата за една реколта, която вече изглежда нежизнеспособна в някои региони заради климатичните промени, няма особен смисъл.
В дългосрочен план това може просто да означава, че памукът вече не е основна съставка във всичко от тампони до текстил и "всички ние ще използваме полиестер", отбелязва Съмнър.