Хиляди хора протестираха днес в центъра на испанската столица Мадрид против абортите - няколко седмици след като парламентът на страната, където левицата има мнозинство, прие закон, разширяващ достъпа до доброволно прекъсване на бременността, предаде Франс прес.
Абортите бяха декриминализирани в иберийската държава със силни католически традиции преди по-малко от половин век и узаконени преди малко повече от 10 години.
По данни на властите в Мадрид в демонстрацията са се включили 23 хиляди души. Участниците в проявата държаха зелени балони с надпис "Да на живота!" и плакати с лозунги като "Човек, от 0 до 100 години".
Протестът, който се провежда всяка година, е организиран от платформата "Да на живота".
"Тук сме, за да подкрепим една добра кауза", каза пред журналисти Иван Еспиноса де лос Монтерос, говорител на групата на крайнодясната партия "Вокс" в Конгреса на депутатите, долната камара на испанския парламент. Той обвини лявото правителство на премиера социалист Педро Санчес, че е прокарало "закони на смъртта".
Приетият на 16 февруари закон разширява достъпа до аборти в държавните болници. На тях сега се пада дял от под 15 процента от доброволните прекъсвания на бременността в Испания. Мнозина медици в страната отказват да извършат процедурата, тъй като съвестта им не позволява, отбелязва АФП.
В Испания абортите бяха декриминализирани през 1985 г. и узаконени през 2010 г. И в двата случая, както и сега, на власт бе Испанската социалистическа работническа партия.