Европейският ден за осведомеността срещу насилието над лекари и други медицински специалисти се отбелязва на 12 март, съобщават на своя уеб сайт от Българския лекарски съюз (БЛС).
Проучване от агенция „Тренд“, проведено през 2020 г. по поръчка на БЛС сред 1010 практикуващи лекари, показва, че почти всеки втори лекар у нас (48 %) е бил жертва на вербална агресия на работното си място. За упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7% от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.
„Насилието срещу здравните специалисти се увеличава с тревожни темпове в цяла Европа. Световната здравна организация съобщава, че около 38% от здравните специалисти страдат от физическо насилие в някакъв момент от кариерата си, а много повече са изложени на вербално и онлайн насилие. Такава агресия може да има опустошителни последици, включително физически наранявания, въздействие върху психичното здраве и в най-екстремните случаи, дори смърт“, пишат в позиция на сайта си от БЛС. 
„Вербалното и физическото насилие водят до професионалното прегаряне (бърнаут), в допълнение с опасните условия на труд, недостига на работна сила в здравеопазването и последиците от пандемията от COVID-19 са водещите фактори лекари и медицински сестри да избират да напуснат изцяло здравния сектор“, допълват от БЛС.
Организацията напомня, че през есента на 2022 г. беше рестартирана кампанията срещу насилието над медици „ПребориГнева“. Провеждат се серия от безплатни обучения, които са разработени от психолози на Лабораторията за психично здраве на Военномедицинска академия (ВМА).
През септември 2022 г., след поредния случая на агресия срещу медицински специалист, служебният министър на здравеопазването Асен Медждиев заяви, че трябва да има бързи производства и сериозни законодателни промени, за да бъде защитен медицинският персонал.