Иран и САЩ са постигнали предварителна договорка за размяна на затворници, каза днес пред държавната телевизия иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от Ройтерс. Министърът добави, че се надява размяната да бъде извършена скоро.
"Що се отнася до въпроса за размяна на затворници между Иран и САЩ, постигнахме споразумение през последните дни, и ако всичко мине добре от страна на САЩ, смятам, че ще станем свидетели на размяна на затворници в близко време", каза Абдолахиан.
"От наша страна всичко е готово, докато САЩ в момента работят по окончателната техническа координация", добави министърът.
Един от няколкото американци, държани в затвор в Иран, е Сиамак Намази, бизнесмен с двойно американско и иранско гражданство, който бе осъден през 2016 г. на 10 години затвор за шпионаж и сътрудничество с американското правителство.
Друг затворник, Емад Шарги, американски бизнесмен с ирански произход беше арестуван през 2018 г., докато работеше за инвестиционна компания, и също попадна в затвора в Иран. Още един американски затворник в Иран е природозащитникът Морад Тахбаз, който има и британско гражданство.
Ирански източници казаха за Ройтерс, че две държави от Близкия изток са посредничели за серия от непреки преговори между Техеран и Вашингтон по въпроса за освобождаване на затворниците.
От години Иран се стреми да постигне освобождаването на повече от дузина иранци, намиращи се в американски затвори, включително седем души с двойно иранско и американско гражданство, двама иранци с разрешение за постоянно пребиваване в САЩ и четирима ирански граждани, които нямат статут на законно пребиваващи в страната, посочва Ройтерс.