Програмната реч на австрийския канцлер Карл Нехамер за развитието на Австрия до 2030 година предизвика реакция от страна на коалиционния партньор – Партията на Зелените – от която стана ясно снощи, че правителството не е на едно мнение по въпроса със забраната на двигателите с вътрешно горене. Снощи Зелените се изказаха ясно по темата. В изявление за медиите министърката на околната среда Леоноре Гевеслер заяви, че задържането по идеологически причини на двигателите с вътрешно горене плюс „малко технология“ няма да спаси климата.
Думите на Гевеслер са по повод речта на канцлера „Австрия 2030“, който в петък заяви, че не иска да омаловажава предизвикателствата на климатичната криза, но застава ясно срещу „апокалипсиса на гибелта“ - такъв, какъвто често бива обрисуван. „И аз се изказвам срещу прогонването на двигателите с вътрешно горене“, заяви Нехамер, за когото Австрия е наистина страната на автомобилите, тъй като в автомобилостроенето работят около 80 000 души. Забраната на автомобилите и на месото не са изход от климатичната криза, подчерта канцлерът. 
В отговор на тези изявления Гевеслер заяви снощи, че борбата с климатичната криза изисква „решителност и смелост“. В съобщение, разпространено до медиите, Гевеслер зае ясна позиция по този въпрос – една от основните теми на Зелените. „Няма да бъдем отклонени от пътя си“, заявява министърката, целта е „климатично щастие“. Зелените ще се погрижат „тази страна да е добро място за живот и след десет години. Отнасяме се сериозно към климатичната криза и загрижеността на хората в Австрия. Това трябва да направи и канцлерът“.
След изявленията на Гевеслер отношение по темата взе министърката по европейските въпроси Каролине Етщтадлер от управляващата Австрийска народна партия: „Климатичните промени поставят Европа и целия свят пред големи предизвикателства. Затова инвестираме умно и целенасочено в изследвания и иновации“, заяви министърката в писмено съобщение.
„Важно е да сме отворени към всички технологии, за да е възможно в надпреварата за най-добри идеи да бъде постигнато най-доброто решение. Първосигналното налагане на забрани от страна на политиците често пречат на намирането на най-доброто решение. Да се упреква канцлерът, че е идеологически мотивиран и да се затварят очи за новите технологии не води към целта“, е отговорът на Едщадлер.