Скелет на тиранозавър рекс, живял преди 67 милиона години, ще бъде предложен на търг на 18 април в Швейцария в първа подобна продажба в Европа, съобщи АФП, позовавайки се на аукционна къща "Колер".
Спесименът, наречен Тринити, е с височина почти 3,9 метра, 11,6 метра дължина и се оценява между 6,11 млн. евро и 8,15 млн. евро, сочат данни от каталога на тръжната къща от Цюрих.
Оценката е твърде занижена на фона на големия интерес от страна на колекционери на подобни експонати, каза експертът на "Колер" Кристиан Линк.
За трети път в света и за пръв път в Европа на търг се предлага скелет на тиранозавър рекс, отбелязват от аукционната къща.
Повече от половината от скелета на Тринити е съчетание от кости на три различни спесимена на тиранозавър рекс, открити в периода 2008 г-2013 г. в щатите Монтана и Уайоминг, САЩ. Черепът е на един от трите открити при разкопки скелета и е изключително добре запазен според Линк.
Миналата година аукционна къща "Кристис" оттегли дни преди търга си в Хонконг друг скелет на тиранозавър рекс от Монтана, САЩ, заради съмнения за произхода на някои от частите му.
Досега в света са открити едва 32 скелета на възрастни екземпляри от вида Тиранозавър рекс, един от най-големите хищници, обитавали някога планетата, сочат данни от изследване, публикувано през 2021 г. в сп. "Нейчър".
Пълен скелет на горгозавър, обитавал Земята преди около 77 милиона години, бе продаден на търг на "Сотбис" в Ню Йорк през юли миналата година за 5,72 млн. евро. През май на търг на "Кристис" в Ню Йорк азиатски клиент купи за 12,4 милиона щатски долара скелет на динозавър от вида Deinonychus antirrhopus, вдъхновил Спилбърг за "Джурасик парк" (1993). Стойността на сделката надмина два пъти първоначалната цена и стана втората най-висока, платена на търг за скелет на динозавър, далеч след рекорда от 31,8 милиона щатски долара, платени за останките на тиранозавър рекс през 2020 г.