Ролята на сътрудничество в областта на образованието като стълб за по-нататъшното развитие на гръцко-американските отношения беше в центъра на дискусията, организирана от "Американския колеж на Гърция" в столицата на САЩ. Събитието се проведе под егидата на гръцкото посолство във Вашингтон като част от честването на 100-годишнината на университета, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
„Във време, когато гръцко-американските отношения са по-силни от всякога, дискусията има за цел да подкрепи усилията на правителството на САЩ и Гърция за укрепване на двустранното сътрудничество чрез партньорства в областта на образованието и създаването на връзки между гражданското общество“, се казва в съобщение на университета.
Заместник-помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Ерика Олсън подчерта, че американското правителство подкрепя програмите за обмен на студенти, тъй като те откриват възможности за студентите и помагат за развитието на по-дълбоки международни връзки. Тя отбеляза, че Гърция е деветата най-популярна дестинация за обучение за американските студенти, които избират да учат в чужбина. В същото време Гърция е на осмо място в ЕС по брой студенти, които заминават да учат в САЩ.
От своя страна посланикът на Гърция в САЩ Александра Пападопулу отбеляза, че образованието е в основата на гръцката цивилизация и култура, тъй като се смята за ключа, който отваря вратата към личностно и икономическо развитие. Тя добави, че образователните партньорства и обмен могат да помогнат на хората да се обединят.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)