Близо 180 творби – есета, стихотворения и рисунки, са получени в обявения от Исторически музей – Белоградчик национален конкурс „Тебе славим Апостоле“, който се проведе за втора поредна година. От Историческия музей обявиха участниците, заели първите три места във всяка от категориите, като общо 27-те награди вече са изпратени и в следващите дни ще са при отличените, съобщи за БТА Екатерина Каменова, уредник в отдел „Археология“ на музея. Тя допълни, че авторите на творбите, заели призови места, получават грамоти и предметни награди, осигурени от музея и от Общински комитет „Васил Левски“ в Белоградчик. 
„Да, аз още съм жив. Макар и да ме осъдиха на бесилото, „там близо край град София“, само тялото ми загина, а душата – никога…“, пише 16-годишната Симона Василева от град Сливен в своето есе „Аз съм Левски“. Литературната творба, която е класирана на първо място във възрастова група 16-19 години, е едно от получените общо 25 есета. За да определят победителите в останалите категории, членовете на журито са оценили също така 41 стихотворения, както и 112 рисунки от 14 школи и индивидуални участници. 
Конкурсът „Тебе славим апостоле“ бе посветен на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски. Целта на организаторите бе да провокират авторите чрез своите творби да изразят себе си и чувството си за дълг, чест, родолюбие и почит към Апостола. В категориите за есе и стихотворение участниците бяха разделени в три възрастови групи: от 12 до 15 години; от 16 до 19 години; и над 19 години. В творческата надпревара при есетата на първите места в трите възрастови групи са класирани съответно Илияна Влахова, Симона Василева и Стефка Николова. При стихотворенията победители в трите възрастови категории са съответно Мартин Бригов, Дарина Димитрова и Татяна Йотова. В конкурсa за детска рисунка право на участие имаха деца и ученици на възраст от 6 до 16 години, разделени в три възрастови групи: от 6 до 9 години; от 10 до 13 години от 13 до 16 години, като победителите във възрастовите групи са съответно Теодора Дончева, Ивайло Николов и Елиз Мехмедова.
Имената на всички отличени в конкурса са публикувани на интернет и фейсбук страницата на Историческия музей – Белоградчик: www.muzeibelogradchik.com, https://www.facebook.com/muzeibelogradchik.