Съпредседателят на управляващата Германска социалдемократическа партия Ларс Клингбайл разкритикува остро Техеран за наложена присъда на млада студентка и призова иранската Революционна гвардия да бъде включена в списъка на ЕС с терористичните организации, предаде ДПА.
"Иранската Революционна гвардия трябва да бъде включена от Евросъюза в списъка с терористичните организации", каза Клингбайл в интервю за изданията от германската медийна група "Функе", публикувано днес.
Германският политик каза, че е изключително потресен от присъдата срещу Самане Асгари, млада студентка по инженерни науки, за която той лично се застъпи още през януари. 
"Иранският режим я осъди на 18 години и три месеца затвор въпреки напълно безпочвените обвинения срещу нея", каза Клингбайл. Смелите иранки, които протестират от месеци, не искат нищо повече от равноправие, право сами да определят живота си и политически свободи, каза той и призова Асгари незабавно да бъде освободена.
Революционните гвардейците са елитните въоръжени сили на Иран. Подразделението е създадено след Ислямската революция през 1979 г., а задачата му е да предотвратява преврати и да брани държавната идеология.
То все повече е подложено на критики заради участието си в потушаването на неотдавнашните вълнения в Иран, демонстрирайки твърдата ръка, с която властта управлява.
Избухването на протести в цялата страна през септември беше предизвикано от смъртта на иранската кюрдка Махса Амини след полицейско задържане за нарушаване на строгите ислямски правила за облеклото на жените в Иран.
Режимът в Техеран отговори с репресии срещу демонстрациите, включително с наскоро извършени екзекуции на протестиращи.
През януари депутатите в Европарламента приеха необвързваща резолюция, в която се настоява Революционната гвардия да бъде включена в списъка на ЕС с терористичните организации.