Британският премиер Риши Сунак заминава за Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и австралийския министър-председател Антъни Албанезе, за да финализират подробностите около пакт за придобиване на подводници, целящ възпирането на Китай, предаде Ройтерс.
През 2021 г. Великобритания, САЩ и Австралия обявиха така наречения план АУКУС (от англ. AUKUS, Австралия - Обединеното кралство - САЩ) като част от усилия за противодействие на засилващото се военно присъствие на Пекин в Индо-тихоокеанския регион.
На предстоящата среща между тримата лидери, която ще се състои утре в Сан Диего, се очаква да бъдат набелязани следващите стъпки за придобиването от Австралия на ядрени подводници.
Вчера Сунак похвали пакта АУКУС и заяви, че подобни сътрудничества са пример за подхода на Великобритания.
"В несигурни времена глобалните съюзи на Великобритания са нашият най-голям източник на сила и сигурност", каза той. "Заминавам за САЩ, за да дам началото на следващия етап от програмата за ядрени подводници АУКУС, един проект, който заздравява връзките с нашите най-близки съюзници и носи сигурност, нови технологии и икономически преимущества във вътрешен план."
В първоначалния си вид от 2021 г. споразумението АУКУС предвиждаше договореност САЩ и Великобритания да предоставят на Австралия технологии и способности за ядрени подводници.
Сделката ще бъде първият път от средата на миналия век, в който Вашингтон споделя технологиите си за ядрено задвижване с друга страна. За последно САЩ правят това през 50-те години, когато ги предоставят на Великобритания.
Пактът АУКУС ще създаде нови работни места в Обединеното кралство и ще подпомогне слабия британски икономически растеж.