Професията „Ръководител на полети“ е много динамична. Всеки един работен ден е различен, изпълнен е с редица различни предизвикателства, с които се справяме. Това заяви в интервю за БТА Камен Йорданов, ръководител на Авиационния учебен център на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (ДП РВД – BULATSA). 
„Всички колеги идват с невероятно желание на работа, вършат си я съвестно и по най-добрия начин. Всеки ден се стремят да са перфектни в изпълнението на задълженията си. Може би тази динамика, в млад колектив, привлича младите хора, които желаят да се обучават“, разказа Йорданов. 
Той посочи, че от BULATSA се стараят да популяризират професията сред младите хора, организирайки „Дни на отворените врати“, каквито вече се проведоха в летищните центрове в София, Варна и Бургас. Инициативата цели да покаже възможностите за кариерно развитие, като участниците в нея могат да наблюдават в реално време работата на Районния център за обслужване на въздушното движение и тренажорите за обучение.
Контрол на въздушното движение 
Макар въздушното пространство да е организирано и да има правила във въздуха, необходимо е някой да контролира всичко това. Някой, който помага всички полети да се изпълняват безопасно. Именно това правят ръководителите на полети, разказа за професията Камен Йорданов. 
Необходими качества
„На първо място това е добрата пространствена ориентация. Трябва да се ориентираш добре в пространството – кой самолет ще се снижава, кой набира височина, как ще се разминат тези два самолета. Бързината на пресмятането също е важно, за да се прави преценка каква е оптималната подредба на самолетите в небето. Отчитат се едновременно различни фактори като метеорологични особености, вятър и други. Много е важен и т. нар. мултитаскинг. Това е способността да вършиш няколко неща едновременно. Един ръководител на полети трябва да дава инструкции на самолети, но в същото време трябва да слуша правилното им повторение от пилотите, както и да наблюдава изпълнението на инструкцията. Той трябва да следи и останалите самолети, които евентуално биха били конфликтни, да провери техните траектории и т.н. Координацията също е особено важна за безопасното разминаване на самолетите. Бих споменал и добрата памет, тя също е сред основните качества. Трябва също да си уверен, да действаш уверено и хладнокръвно във всяка една ситуация, дори и когато е много натоварена. Дори и да има извънредна или аварийна ситуация, трябва винаги да останеш спокоен, без напрежение, за да не се пренася то и върху пилотите“, посочи ръководителят на Авиационния учебен център. 
Един работен ден
Камен Йорданов разказа, че един работен ден за ръководителя на полети започна със запознаване с обстановката. „Първо – метеорологичната обстановка. Второ – фактическата обстановка, какви ограничения и забрани има. Има ли някакви откази на навигационните средства, това влияе ли на работата? Това също са важни въпроси. Ето защо всеки минава през така наречения брифинг, за да се запознае с обстановката. След това сяда на работното си място и обслужва въздушното движение, стараейки се да бъде максимално експедитивно и безопасно. Смените са по шест часа. След всеки два часа работа задължително има един час почивка, в който той може да се освободи от стреса и напрежението на работното място. Има и нощни смени. Работата е динамична и интересна“, разказа още той. 
Предизвикателства
Едно от най-големите предизвикателства са лошите метеорологични условия и купесто-дъждовните области, които пилотите на самолети трябва да заобикалят при полет, стана известно от думите на Камен Йорданов. 
„Заобикаляйки ги, ръководителят на полети не знае точно траекторията на самолета, по която той ще мине. Тя става ясна непосредствено преди заобикалянето, като тогава трябва да се вземат много бързи решения, които да са безопасни за самолетите“, коментира той. 
Съвет към избралите професията 
„Да се отдадат на това желание и да работят за постигането му всеки ден. Навлизайки в авиационната среда, младите хора могат да натрупат безценен опит“, съветва Камен Йорданов.