От ГЕРБ ще поискаме оставката на главния секретар Светлозар Лазаров и анкетна комисия в НС да изслуша всички, свързани с операцията в Лясковец, включително и кой е разписал акцията.

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на извънреден брифинг относно операцията в Лясковец.

Цветанов вмъкна и тезата, че във връзка със случая трябва да се преразгледат и обсъжданите промени в закона за МВР, за да бъдат възстановени правомощията на президента при назначения на ключови постове в МВР. "В закона за МВР да се запази ролята на президента при назначаване в МВР", каза вторият в ГЕРБ. Промените в закона за вътрешното ведомството предвиждат да отпадне възможността директорите на ДАНС и на НСС да се назначават с указ на президента, а да бъдат назначавани от правителството по предложение на вътрешния министър.

В крайна сметка в характерния стил от времето, когато беше министър, Цветанов хвърли информацията, че "се говори, че при акцията в Лясковец ранените не са трима, а между петима и седем души". "Вие задайте въпросите, където трябва" отговори той в отговор на журналистическа реакция откъде има информацията.

Свидетели сме на един непрофесионален главен секретар, продължи бившият вътрешен министър. Той посочи, че Лазаров е бил подготвен, тъй като е подписал реализацията, участвал е в организацията и е имал възможността да се запознае с всички експертизи от минал период от време - въпреки това акцията е провал. Най-тревожното е, че никой не понася отговорност, продължи Цветанов. Той зададе няколко въпроса: Кое наложи в този час в този ден да се предприеме тази операция по този начин при заключенията, които са дадени от експертите, от Института по психология към МВР, където е посочено, че майката на мъжа е можело да бъде взета за заложничка и да бъде застрашен нейния живот.

Най-тревожното е, че цялостната операция показва дефицита и дефекта на всички законодателни промени, които се правят в сектора за сигурност през последните десет месеца. Заобикаля се закона за МВР за така нареченото конкурсно начало за ръководните кадри в структурите на вътрешното министерство. За съветници на главния секретар се назначават хора, които по никакъв начин не отговарят на законовите критерии и това е формата и начинът да се заобикаля закона, каза Цветан Цветанов.

Доминирането на представители от структурите на контраразузнавателната Главна дирекция Национална сигурност показва пороците и тези грешки, които се постигат в момента от МВР. Не е нормално главният секретар да дойде от ДАНС, каза още Цветанов.