Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова Германия да изпрати още боеприпаси на Украйна и да започне да обучава украински пилоти да летят със западни изтребители, предаде Ройтерс.
Пред германското издание "Билд ам зонтаг" Кулеба заяви, че недостигът на боеприпаси е проблем номер едно за опитите на украинските сили да отблъснат руската инвазия.
Той заяви, че германски оръжейни производители са му казали на Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец, че са готови да доставят боеприпаси, но че чакат правителството да сключи договори. "Така че проблемът е в правителството", каза Кулеба.
Той даде ясно да се разбере, че не очаква западните съюзници да дадат скоро на Украйна изтребители, които Киев иска. Но Кулеба заяви, че украинските пилоти трябва да бъдат обучени да управляват западни самолети, за да са готови, когато решението бъде взето.
"Ако Германия подготвя украински пилоти, това би било ясен сигнал за политическия й ангажимент", допълни Кулеба.
Той каза още, че Украйна ще продължи да брани град Бахмут и заяви: "Ако се изтеглим от Бахмут, какво ще промени това? Русия ще превземе Бахмут и после ще продължи офанзивата си срещу Часов Яр, така че всеки град след Бахмут може да го сполети същата съдба".
Запитан колко дълго време украинските сили могат да издържат в града, Кулеба отказа да даде конкретен отговор, а ги сравни с хора, защитаващи домовете си от нападател, който се опитва да ги убие и да им вземе всичко, което имат.