Руският патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, призова папа Франциск и други религиозни лидери да убедят Украйна да спре с кампанията си срещу свързаната с Русия църква в Украйна, предаде Ройтерс.
В петък Киев разпореди Украинската православна църква да напусне манастирски комплекс, който заема. Това бе поредната стъпка срещу църквата, която украинското правителство определя като проруска и като сътрудничеща с Москва.
Патриарх Кирил призова религиозните лидери и международните организации да положат всички възможни усилия, за да предотвратят принудителното затваряне на манастира, което ще доведе до нарушение на правата на милиони украински вярващи.
Кирил подкрепя силно руската инвазия в Украйна. Украинската православна църква заявява пък, че е прекъснала връзките си с Русия и с Московската патриаршия и че е жертва на политически лов на вещици.
От октомври службите за сигурност на Украйна редовно извършват претърсване на църкви на Украинската православна църква, налагат санкции на епископите  й и на финансовите й поддръжници и започнаха разследване срещу десетки нейни духовници.
Патриарх Кирил заяви, че е достойно за съжаление това, че правата  и свободите на украинските вярващи са крещящо нарушавани.
Освен до Франциск Кирил е адресирал апела си и до Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби,  както и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и до върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.
Украинското  министерство на културата заяви, че Украинската православна църква има срок до 29 март да напусне манастирския комплекс Киевско-Печорска лавра, където се намираше централата й.
Повечето от украинските православни принадлежат към Православната църква на Украйна, която бе създадена преди четири години чрез обединението на независими от московската власт църковни клонове.