Българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" отплава от чилийското пристанище Пунта Аренас в следобедните часове на 11 март. В Пунта Аренас НИК 421 остави последната група български антарктици от 31-вата родна експедиция, транспортирайки ги от остров Ливингстън.
Плавателният съд се движи в чилийски териториални води през Магелановия проток към Атлантическия океан, подпомаган от двама военни чилийски пилоти. Задачата на чилийските офицери е да преведат "Св. св. Кирил и Методий" през две теснини в протока до Пунта Делгадо. Там те ще слязат от борда на кораба, прехвърляйки се на пилотен катер, докато НИК 421 ще продължи пътя си на север-североизток към Мар дел Плата в Аржентина.
Очаква се "Св. св. Кирил и Методий" да пристигне в Мар дел Плата на 16 март.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".