Противниците на пенсионната реформа във Франция излязоха на протести в цяла Франция вчера, но бяха по-малобройни в сравнение с предходните дни на всеобща мобилизация, обобщават световните агенции.
Това беше седмият подобен протест от началото на януари. Според полицията в Париж протестиращите са били 48 000, а в цяла Франция, според данни на вътрешното министерство, те са били 368 000. Това е доста под 1,28-те милиона протестиращи от миналия вторник.
От своя страна синдикатът Обща конфедерация на труда каза, че в цяла Франция протестиращите са били над милион души вчера. 
Лидери на 13 синдиката вчера отправиха призив към президента Еманюел Макрон, който е голям защитник на пенсионната реформа, да свика референдум. "Тъй като той е сигурен в това, което прави, нека да се допита до народа. Ще видим какво ще му отговори народът", заяви генералният секретар на синдиката Общата конфедерация на труда Филип Мартинес.
В петък Макрон заяви, че реформата ще трябва да стигна докрай в парламента, като намекна, че не изключва нищо, в това число и прибягване на приемането й без гласуване, чрез член 49,3 от Конституцията, който позволява на правителството да приеме законодателен текст без гласуване, като поема отговорността за него.
Министърът на труда Оливие Дюсо пък планира приемането да стане чрез член 44,3 от конституцията, при който се гласува единствено в Сената по целия законопроект, като се отчитат само промените, предложени или приети от правителството.
Дебатите в Сената продължават.