Полският петролен и газов конгломерат "ПКН Орлен" (PKN Orlen) получи първата доставка американски втечнен природен газ (ВПГ), докарана от наетия от него танкер, предаде за БТА полската агенция ПАП.
Танкерът-цистерна "Лех Качински" е първият от осемте подобни танкера, които "ПКН Орлен" планира да наеме, за да увеличи покупките си на втечнен природен газ от САЩ и от други страни на фона на усилията на Полша да прекъсне всички енергийни връзки с Русия.
Корабът, който напусна американското съоръжение за износ на втечнен природен газ "Сабине Пас" в началото на февруари, акостира в петък в Швиноуйшче, Северозападна Полша, където се намира терминал за втечнен природен газ.
"Днес, след осем години управление на "Право и справедливост" (ПиС) и на правителството на Обединената десница, Полша е в безопасност, Полша е независима и придоби енергиен суверенитет", заяви днес Яцек Сашин, министър по надзора върху държавната собственост, на церемония в Швиноуйшче.
ПиС е доминиращата партия в управляващата коалиция Обединена десница, която дойде на власт през 2015 г.
Тази година "ПКН Орлен" планира да пусне в експлоатация още един танкер-цистерна, а до 2025 г. компанията очаква да разполага с осем такива кораба.
(Тази информация се разпространява до договор между БТА и полската агенция ПАП)