Тя започва деня с работа в хлебопекарната, продължава с шивачество и фризьорство, но намира време и за други обучения. Тя е жена, лишена от свобода, която вече шест години живее в изправителната институция в Липян, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
Решихме да я наричаме „Пчеличка“, защото тя не се притеснява да върши всяка работа, която й предложат, и така се чувства добре и като че ли времето минава по-бързо.
„В 07:00 сутринта отиваме в пекарната на работа, четири сме, които работим от 07:00 до 12:00, от 12:00 до 13:00 почиваме, след това идваме тук до 16:00 часа, имаме и други дейности, други курсове... Също така подстригваме... Тези работи се вършат с готовност и прекарваме много време, вършейки тези неща, работил съм като фризьор извън затвора" , казва тя.
„Пчеличката“ споделя, че докато работи, се чувства по-спокойна и по-малко стресирана.
Това, което учи, се надява да използва, когато е на свобода, и казва, че смята да продължи да бъде фризьор, но защо не и опита друга работа, за която е обучена.
Заедно с още три жени до момента "Пчеличка" е изработила около 1300 чаршафа и калъфки за всички поправителни институции.
По време на пандемията са ушили 22 000 маски, които са били не само за поправителните институции, но и за полицейските управления. Също така са изработили 207 чанти за пренасяне на стоки за столова.
Освен „Пчеличката” в момента в изправителния център в Липян има още 35 жени. От тях 14 са осъдени, а 22 са в ареста.
Те живеят в поправителния дом от години и са ангажирани с работа, за да прекарат по-добре времето си, както и да увеличат възможността за работа след изтичане на наказанието.
Четири от тях са заети в пекарната, която е дарение от EULEX от 2021 г., и там приготвят храна за три поправителни институции.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)