На "Дунав мост 2" при Видин - Калафат трафикът е интензивен на вход и изход от България, каза за БТА Людмил Димитров, директор на смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост Видин-Калафат“, стопанисващо съоръжението. Днес около 18:00 часа опашката от чакащи товарни автомобили, по околовръстният път на Видин към подходите на "Дунав мост 2", бе близо 15 км и достигаше до  бензиностанция „Съни Ойл“, видя репортер на БТА. Опашки, достигащи над 10 километра пред подходите на съоръжението, се образуват особено в съботните и неделните дни.
Людмил Димитров уточни, че се запазва в последните месеци трайна тенденцията среднодневно през пункта в двете посоки да преминават над 5 000 моторни превозни средство (МПС). В последните дни трафикът е още по-интензивен и се наблюдава увеличение и на трафика на товарни автомобили, които за денонощие достигат до 1800, а леките – между 500 -600 на изхода от България. За денонощие на вход към България от Румъния влизат 1300-1400 тежкотоварни и около 600-700 леки автомобила. 
На граничния пункт, намиращ се на румънска територия, денонощно работят всичките шест трасета на изход и вход, допълни Димитров. Поради изключително интензивния трафик товарните автомобили се обработват на пет трасета, на едно - леките автомобили. Когато броят на преминаващите леки автомобили е малък, за обработка на тяхното трасе се пренасочват и товарни автомобили, а когато рязко се увеличава броят на преминаващите леки автомобили, то тяхната обработка се извършва на две трасета. Той определи ситуацията и образувалите се опашки от тирове по трасето към "Дунав мост 2" като обичайна за сезона.
Трафикът към Видин се наблюдава от патрули на "Пътна полиция", която регулира потока. Организирани са буферни паркинги и автомобилите периодично се спират в определени часове, за да изчакат между Враца и Мездра, и на Монтана, допълни Димитров. На опашката шофьорите чакат, за да преминат през съоръжението между 16:00 и 18:00 часа, самото преминаване по моста трае по малко от пет минути, около десетина минути траят проверките на самия граничен пункт. 
Дългите колони от чакащи товарни автомобили по околовръстното шосе на Видин, което води към подходите на "Дунав мост 2", са обичайна гледка в почивните дни за видинчани. Опашките периодично водят до образуването на "тапи", които затрудняват нормалното движение на автомобилите, влизащи и излизащи от дунавския град. Всекидневие са и катастрофите по Е-79 на територията на областите Видин, Монтана и Враца, показва справка на БТА в бюлетините на Областните дирекции на МВР.