Кукленият театър в Сливен изпълнява проект за културна интеграция на децата от ромската общност в града, съобщи за БТА Събина Стефанова, експерт "Връзки с обществеността" в ДКТ-Сливен. Освен професионални артисти от Държавен куклен театър-Сливен, в него ще се включат педагози, ученици и родители.
Проектът „Вдъхновение - изкуство за промяна“ по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ започна с образователния спектакъл „Телефон 112“  в училищата ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Юрий Гагарин“. Над двеста деца присъстваха на четирите представления, които театърът постави на 9-ти и 10-ти март в двете училища. 
"Отдавна не съм виждала толкова ентусиазирана публика, която съпреживява и реагира адекватно на случващото се на сцената, което означава, че замисълът на проекта е правилен, сподели Стефанова. С невероятен ентусиазъм и интерес децата проследиха случващото се на сцената. След завършването на спектаклите се проведоха дебати, които показаха, че театралното изкуство може да окаже изключително влияние върху развитието и успеха на учениците. Това е и целта на проекта - повишаване, както достъпа до култура на деца от ромската общност и техните семейства, така и да се насърчат подрастващите да развиват артистичните си заложби."
В същите училища започват дейност ателиета по музика, танци, кукломайсторство и актьорско майсторство.