Кораби на Втора постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) ще пристигнат в хърватския град Сплит за съвместни учения с хърватските военноморски сили от 12 до 16 март, съобщи днес министерство на отбраната Хърватия, цитирано от агенция Хина.
Втора постоянна военноморска група на НАТО ще пристигне със своя флагмански кораб USS James E. Williams (DDG 95) и още четири кораба.
Те ще плават в пристанището на Сплит под командването на контраадмирал Скот Скирета.
„Втората постоянна военноморска група на НАТО е многонационална интегрирана работна група, която представлява постоянно и видимо напомняне за солидарността и сплотеността на Алианса на вода и осигурява на Алианса постоянен морски капацитет за изпълнение на широк набор от задачи, включително учения и реални операции в периоди на кризи и конфликти“, се посочва на сайта на НАТО.
По време на престоя на Втората постоянна военноморска група на НАТО ще бъдат проведени съвместни маневри от тези кораби и корабите на хърватския военноморски флот, уточни министерството.
Членове на тази група на НАТО са посещавали Хърватия и преди, например през 2007 г. за участие в учението Noble Midas 07.