През следващите три години фоайетата, коридорите и класните стаи в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – град Видин ще станат по-красиви и цветни, съобщи за БТА директорката на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Бисерка Каменова. Това ще се случи благодарение на партньорството на единственото в област Видин училище по изкуствата и неправителствената организация Light Source Charity, в рамките на проекта на организацията „Обичам моето училище“.
Каменова каза за БТА, че от Light Source Charity ще създадат безвъзмездно интериорен проект на цялото училище – класни стаи, коридори, общи помещения, фоайета. Във всяка стая ще бъде поставен различен фототапет, като в специализираните кабинети дизайнът ще е съобразен с предмета, който се изучава. Ще бъде изработена и концепция за цветовата гама на помещенията. Фототапетите са изработени от екологични и безвредни материали и имат висок клас на негоримост. 
Тъй като училищната база е много голяма, проектът ще се изпълни на три етапа. Първият, който вече е започнал, обхваща партерния и първия етаж. Представители на организацията вече са посетили училището и са направили необходимите измервания на стените, обясни директорката. Сега от училището очакват да получат проекти за фототапетите, от които да изберат най-подходящите. Идеята е в дейностите по промяна на интериора да се включват и учители, ученици и родители с доброволен труд. Каменова разказа, че подготовката на стените за поставяне на фототапетите вече е започнала, като колективът на училището също е участвал, включили се и ученици в извънучебно време. „Когато вложиш труд в нещо, тогава ти го пазиш. Може би ще отправим и призив към родителите да ни помогнат, защото материалната ни база е много голяма. Но пък и ние имаме много работлив колектив, всички се включват“, каза директорът. 
Стремежът е с осъществяването на този проект да се създаде хармонична среда, която да благоприятства физическото и психическото развитие на децата, каза училищният психолог Теодора Цекина, която е мениджър на проекта от страна на учебното заведение. „Правени са редица изследвания, които доказват, че средата пряко влияе на нашето физическо и психическо състояние. Съответно цветната, свежа среда, която има връзка с природата, много влияе на емоционалния комфорт на децата, а когато се чувстваме емоционално добре, тогава сме готови да учим, да експериментираме“, отбеляза училищният психолог.
Цекина обясни, че ще бъдат реализирани и два подпроека. Единият от тях – „Децата и цветята“, е с екологична насоченост. Концепцията включва разполагане в учебната среда на т.нар. цветя-чистачи, които неутрализират вредните агенти във въздуха, както и много билки. Така освен че децата ще се радват на една по-чиста среда, те ще се научат и сами да полагат грижи за растенията, каза училищният психолог. Другият подпроект е „Артистични фоайета“. „Той предвижда промяна на тези големи общи пространства, които ги има във всички сгради, правени по времето, когато е изградено и нашето училище – огромни фоайета, огромни коридори, които обикновено са празни. Намерението ни е тези пространства да ги изпълним със съдържание, да се превърнат в места, където децата и учителите да могат да прекарват време заедно – време в разговори, творене, почивка“, обясни Теодора Цекина.