В резултат на валежи през почивните дни се очакват краткотрайни повишения на речните нива, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на интернет страницата си. 
Днес се очаква да има краткотрайни повишения на речните нива в Дунавски басейн. В неделя и в понеделник речните нива ще се понижават, като в резултат на оттичане през първия ден са възможни незначителни повишения в долните течения на основните реки, посочват от екоминистерството.
Днес и в сутрешните часове утре ще има повишения на речните нива в целия Черноморски басейн. През деня на 12 и 13 март речните нива ще се понижават, като заради оттичане се очаква повишения в долните течения на основните реки, информират още от министерството. 
Днес и в сутрешните часове в неделя ще има повишения на речните нива във водосборите на планинските притоци на р. Марица, и в целите водосбори на реките Тунджа и Арда. Утре и понеделник речните нива в Източнобеломорски басейн ще се понижават. Заради оттичане, през първия ден ще има незначителни повишения в средните и долни течения на Тунджа и Марица, уточняват от ведомството. 
Прогнозата е и за краткотрайни повишения на речните нива в Западнобеломорски басейн за днес. На 12 и 13 март речните нива ще се понижават и отново резултат на оттичане, през първия ден все още са възможни повишения в долните течения на основните реки. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, подчертават от МОСВ. 
От министерството припомнят, че Националният институт по метеорология и хидрология е издал предупреждение от първа степен (жълт код) в Северна България за силен вятър с пориви до 20-22 m/s.