Школата по фотография „Позитив“ при Общинския детски комплекс във Варна подреди поредната си изложба в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Този път творбите на децата са посветени на 140-годишнината на просветната институция, която ще бъде отбелязана на 21 март.
Изложбата носи заглавие „Здравей, книжен свят!“ и показва фотоси - натюрморти с книги, направени от двадесет възпитаници на школата. Представят се деца предимно от гимназиален етап, но има и няколко седмокласници и петокласник, съобщи ръководителката Елвира Георгиева. За БТА тя каза, че снимките са правени в продължение на два месеца, като децата сами са подредили композициите си и са избрали книгите в тях. Тя припомни, че школата и библиотеката сътрудничат вече пет години. „Позитив“ съществува от 2013 г. в ОДК-Варна. Децата се занимават и с фотография, и с обработка, като ползват само дигитална техника, уточни Георгиева. Освен изложби, правят и малки албуми, с удоволствие снимат на дадена тема, за да покажат резултатите в изложби. „Поласкани сме да бъдем част от програмата за годишнината на библиотеката с нашите натюрморти“, каза още тя.
„Книгата е преносима магия“, отбеляза при откриването на изложбата главният библиотекар Кристиана Димчева и припомни, че това е второто събитие от 140-годишнината. „Очаровани сме с колко любов са приготвени тези натюрморти с книги и решихме и ние да влезем в играта и да представим витрина с плакати от предишни прояви на Школа „Позитив“, които гостуват в библиотеката два пъти годишно с експозиции“, каза още тя. Димчева сподели, че реакцията на посетителите говори за интереса към темата, избрана от школата за фотоизложбата. „Много е хубаво да видиш как хората спират и гледат, разпознавайки нещо свое. Това е най-голямото майсторство - да прехвърлиш диалога от това, което си направил, към другия“, поздрави тя авторите на фотосите.  
Като добавка в експозицията екипът на институцията представя витрини с част от букинистичните издания, които притежава, и възпитаниците на школата научиха повее за тях от разказите на библиотекарите. Изложена е и най-новата придобивка на Варненската библиотека - „История на Александър Македонски“ от Квинт Курций Руф от 1687 г., която е дарение и вече е най-старата книга от фонда.