Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция одобри списък от 36 политически партии, които могат да участват в парламентарните избори на 14 май, съобщи днес председателят на Комисията Ахмет Йенер, цитиран от Анадолската агенция.
ЦИК също реши гласуването да започне в 08:00 часа местно време и да приключи в 17:00 на 14 май. По традиция след затварянето на последната избирателна секция започва преброяването на гласовете, а протоколите се предават за обработка в ЦИК. В същото време в медиите в реално време ще бъдат публикувани данните от обработените бюлетини, допълва ТАСС. 
ЦИК одобри в петък вечерта решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от по-рано същия ден да свика общи избори в страната за 14 май. Решението беше публикувано в турския Държавен вестник и вече е в сила.
На 14 май ще се гласува както за парламент, така и за държавен глава. Ако на първия тур нито един кандидат за най-високия държавен пост не събере над 50 процента от гласовете, то вторият тур на президентските избори ще се проведе на 28 май.
Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), номиниран от шестпартийния опозиционен алианс, в момента са двамата претенденти за президентския пост. Други политически сили също ще могат да представят свои кандидати за президентската надпревара.