С тържество пред паметника на св. Софроний Врачански днес бе отбелязана 284-та годишнина от рождението на небесния закрилник на Враца.
Да бъдем достойни негови наследници и да сме пример на подражание, призова кметът на Враца Калин Каменов в словото си. Той каза, че „от нашите задружни усилия зависи как ще живеем. Дали ще си казваме истината в очите или ще бъдем лицемерни, дали ще сме активни или ще чакаме някой друг да ни свърши работата. Човекът, през който се прекланяме днес не е чакал – той е бил деен и активен. Да учим децата си, че няма нищо по-хубаво от това да създаваме, както го е правел той. Тогава вярвам, че може да се наречем достойни наследници на св. Софроний, епископ Врачански“
Водосвет-молебен отслужиха заедно Врачанският митрополит Григорий и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужие със свещеници от врачанска епархия.
В последващото си обръщение митрополит Григорий се обърна към присъстващите с молба да не забравяме родните ни светии, които „са просияли тук на нашата родна земя, посели словото божие по всички тези места, които ежедневно ние преминаваме…Да им подражаваме по вяра, ревност по бога, на книжовна светителска дейност, на подвизи и претърпяване на какви ли не лишения…Да имаме примера на св.Софроний, да имаме неговата благодатна помощ и подкрепа и неговото застъпничество пред божието лице, та по неговите молитви божието благословение и мъдрост да пребъдва върху всички нас“, каза още в словото си Врачанският митрополит.
В тържеството с поетичен рецитал се включиха и ученици от НУ “Св.Софроний Врачански”, което днес има патронен празник. Пред паметника на св. Софроний бяха поднесени венци и цветя.