Том Ханкс бе отличен от антинаградите "Златна малинка" за 2023 г., съобщиха Ройтерс и АФП.
Ролята на мениджъра на Елвис Пресли в биографичния "Елвис" му донесе две антинагради в категориите за най-лош актьор в поддържаща роля и за най-лоша екранна двойка.
Преди церемонията за наградите "Оскар" за най-добрите филми за сезона в неделя, антинаградите "Златна малинка" отличиха най-лошите в събота.
Независимо от приноса в киното на носителя на "Оскар" Ханкс, критици и почитатели заклеймиха изпълнението му в "Елвис", особено нелепия му акцент.
Биографичната драма "Блондинка" с актрисата Ана де Армас в ролята на Мерилин Монро, получи "Златна малинка" за най-лош филм и за най-лош сценарий. Де Армас е сред номинираните за най-добра актриса от Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ.
Със "Златна малинка" се сдобиха още Джаред Лето за главната роля в "Морбиус" и Ейдрия Архона за ролята на д-р Мартин Банкрофт във филма.
С приза, който се връчва на предишни номинирани за антинаградите, които са се издигнали над неуспехите, бе отличен Колин Фарел за ролята му в номинирания за "Оскар" "Баншите от Инишерин". Фарел бе номиниран за "Златна малинка" през 2004 г. в категория за най-лош актьор за ролята на Питър Лейк в "Зимна приказка в Ню Йорк".
"Златна малинка" за най-лоша актриса във водеща роля бе присъдена на самите антинагради, които бяха номинирали 12-годишната Райън Кийра Армстронг за "Подпалвачката". След обвинения в тормоз номинацията на Армстронг бе оттеглена, организаторите поднесоха извинения и включиха наградата на мястото на Армстронг в категорията.
Антинаградите "Златна малинка" са учредени през 1980 г. като антидот на холивудския награден сезон. Номинираните и победителите се избират от около 1100 членове на едноименната фондация от САЩ и още 19 страни, които се регистрират онлайн.